|
|
|
... fűszerekkel kívül-belül bedörzsöljük, és letakarva hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a jól megmosott gyümölcsöt a hasüregbe rejtjük, ami arra szolgál, hogy a kacsa jellegzetes illatát tompítsa és alakját is jobban megtartsa. Lábait összekötözzük. Tepsibe fektetjük, a sörrel megkenegetjük, és alufóliával letakarva, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütő... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyógyhatása a gerezdekben található mintegy 100 kéntartalmú vegyületnek köszönhető. Amikor szétrágjuk, az egyik kéntartalmú vegyület, az alliin allicinná alakul át. Ez adja a fokhagyma jellegzetes szagát, és gyógyhatását. Az allicin egy része ezek után tovább bomlik, újabb kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén) melyeknek szintén gyógyhatásúak.
Mivel a különböző hőkezelés... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.
A lencse
A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrommal.
Fokhagyma
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását. A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Van természetes alternatíva a kemikáliákra
A gyógyító zöldség
A fokhagyma csodálatos gyógyító erejét a benne lévő kénnek köszönheti - mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását.
A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget ok... |
|
|
|
|
|
|
|
... pasztillák átmenetileg elnyomják a szagot
Első ok: fokhagyma és társai
Fokhagyma- és hagyma-, csakúgy, mint sör-, bor- és pálinkafogyasztás után mindig hátramarad egy jellegzetes szag, mely érződik a leheleten. Amiről azonban a kávé szerelmesei mit sem tudnak: a frissítő barna nedű is okozhat szájszagot, ha sokat iszunk belőle.
Ellenszer: A cukorme... |
|
|
|
|
|
|
|
... rubinvörös gumók titka.
A cékla, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható. Főleg gyökeréért termelik, de a növény egyéb részei is jól... |
|
|
|
|
|
|
|
A fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, a benne található szelén pedig rákmegelőző hatású.
Jellegzetes szaga az allicin nevű illóolajtól van, amely gyulladáscsökkentő, erősíti a szervezet védőrendszerét, fertőtlenít, és meggátol... |
|
|
|
|
|
|
|
... azokra az anyagokra reagálnak, amelyek a szaglóhámra kerülnek és oldódnak annak nyálkarétegében.
A szaglóreceptorok bizonyos anyagokra jelentősen érzékenyebbek. A fokhagyma jellegzetes szagát adó metilmerkaptán nevű vegyületet tartalmazó levegő már 10-6 mg/l koncentrációban szagérzetet kelt. Az ember 2000-4000 szagot tud megkülönböztetni.
ĺzek és illatok... |
|
|
|
|
|
|
|
... tápiak: könnyű a bűt túrún, kinyérön, vagyis hiányzik belőle az önmegtagadás.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A magyar népi konyhának tájegységenként különböző jellegzetes böjti ételeit ismerjük. Lássunk néhány példát a böjti étrendre.
Az őrségi reformátusok nagypéntek reggelén forralt tejet fogyasztottak kenyérrel. Az ebéd sokféle lehete... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyes vidékeken "ételáldás"-nak nevezik. A megszentelt húsvéti eledel megvédte a híveket hosszú böjt után a mértéktelenségtől. A többféle ételnek jelképes szerepe volt. A húsvéti ételek jellegzetes régi neve "kókonya" (kalács, sonka, bárány, tojás, só), keleti eredetű nevén pedig "páska".
A század... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kárpát-medence őslakói; árpa szavunkat és a növény kultúráját hoztuk magunkkal. Pécsről XI. századi árpa-leletünk van.
A rozs (Secale cereale L.) az Óvilág mérsékelt égövének jellegzetes faja. Hódító útjára Délkelet-Ázsiából indult el, a Kárpát-medencében a bronzkorban fordult elő először. Nincs arról adatunk, hogy őseink ismerték volna őshazájukban; a Kárpát-medencébe... |
|
|
|
|
|
|
|
... a tésztafélék gyakori használata. Hosszúra vágott (vagy húzott) tésztáik és csipetkéik leveseik gyakori összetevői. Fokhagymás vagy kakukkfüves birkahússal töltött húsos táskáik is jellegzetes készítményeik közé tartoznak. Szárított apró gömbölykés tésztájuk a targana (tarhonya), érdekes szárított termékük a csuró (vagy csura), amely tehén- vagy birkatúróból készül. A túrót megfőz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési módok
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Üdítő italnak is jó, és természetesen magában is fogyasztju... |
|
|
|
|
|
|
|
... alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szervezetben lévő húgysavfölösleg kicsapódhat, mindez olyan betegségek kialakulásának kedvez, mint a köszvény vagy bizonyos típusú vesekőbetegségek. A húgysav az emberi vizelet egyik jellegzetes alkotórésze (növényevő állatok vizeletében nem található meg) ugyanúgy, mint például az egyes nitrogéntartalmú anyagok bomlásakor keletkező kreatinin vagy a sóskasav.
A vizelet ... |
|
|
|
|
|
|
|
... problémák esetén.
270 millió évvel ezelőtt, a perm korszakban, amikor még őshüllők népesítették be a Földet, a páfrányfenyő ősi fajai alkották a gazdag növényvilág egyik jellegzetes csoportját. A páfrányfenyőt egy német tudós, Kämpfer ,,találta meg" Japánban, 1691-ben, később kiderült, hogy a növény Kínából származik, és ott is fennmaradt: kolostorok és palo... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyikét sem vesztegetik szívesen, így a félkézzel is könnyen fogyasztható, zsemlébe csomagolt húspogácsa pontosan megfelel az igényeiknek.
HARISSA
Az észak-afrikai konyha jellegzetes ízesítője nemcsak színében, de ízében is a forró égövet idézi, ugyanis harsogóan piros és tüzesen csípős ez a különlegesen pikáns szósz. Alkotóelemei közé tartozik a chilipaprika, a fokhagym... |
|
|
|
|
|
|
|
... enni. Kerülendők továbbá az erős fűszerek, a paprika, a bors, a fokhagyma, a vöröshagyma és a köménymag, valamint a durva rostok, például a káposzta.
A krónikus epebetegség jellegzetes tünetei: állandó teltségérzet, tompa fájdalom, puffadás, rossz közérzet. Diétával megakadályozhatjuk a görcs kialakulását. A krónikus epebetegek eltérően reagálnak a különböző ételekre. E... |
|
|
|
|
|
|
|
... destruktív (romboló) személyiségjegyekre.
Fel kell dolgozni lelki sérüléseinket, le kell küzdeni a visszautasítottság érzését, a félelmeket és dühöt. A test fejlődésével jellegzetes, egyéni illatanyagok fejlődnek ki szervezetünkben. A hormonok hatására is változnak az illatok, a szőrzet kialakulása ezt még erőteljesebbé teszi, és izzadáskor különösen felerősödik minden ... |
|
|
|
|
|